Aanbod

Activiteiten

Surfen op het internet, e-mails bijwerken of gewoon een spelletje doen. Bij het NAHuis staan enkele pc’s tot de beschikking van bezoekers. Waar wat hulp gewenst is ondersteunen wij graag!

Bewegen is belangrijk, vooral voor mensen met NAH. En wat is er dan leuker om in spelvorm samen met lotgenoten op een leuke manier in beweging te zijn! Laagdrempelig en soms een beetje competitief, maar vooral met veel plezier.

De fotogroep maakt foto’s, zowel binnen als buiten. Deze foto’s worden vervolgens bewerkt met een fotobewerkingsprogramma. Computers en benodigde programma’s zijn in het NAHuis hiervoor aanwezig.

Ook wordt er een keer per jaar een zogenaamde fotosafari georganiseerd. Dan gaan wij een dag op pad naar een mooie/leuke fotogenieke plek. Van deze foto’s wordt vervolgens een foto expositie georganiseerd en/of een digitaal fotoalbum gemaakt. Naast het fotograferen worden er ook workshops georganiseerd die een specifiek onderwerp behandelen, bijvoorbeeld tabletop-, avondfotografie, fotograferen met korte en snelle sluitertijden.

Elke woensdagmiddag

Ontspanning en gezelligheid staat voorop. Maar dat neemt niet weg dat het er fanatiek aan toe kan gaan tijdens een spelletje Rummikub of Triominos. Maar ook jokeren, duizenden of bridge, menig kaartspel wordt bij het NAHuis gespeeld. En samen werken aan een legpuzzel of het spelen van een ander gezelschapsspel is ook een mogelijkheid.

Elkaar uitdagen met een gezelschapsspel is natuurlijk erg gezellig. Samen een potje kaarten zoals pesten of jokeren, rummikub spelen, enz. En dan kijken wie er weer eens wint.

Dagelijks wanneer de bezoekers zin hebben

Of het nu breien, haken of macrameeën is, het is altijd gezellig om in een groepje, onder begeleiding, allerlei leuke (knutsel)activiteiten te ondernemen. De eindresultaten zijn altijd te bewonderen en (tegen een kleine vergoeding) te verkrijgen in het NAHuis.

Een van de dagelijkse hoogtepunten in het NAhuis is de versbereide lunch. Onze bezoekers kunnen, als ze dat willen, daar altijd aan meehelpen. En incidenteel koken we samen, in groepjes en onder begeleiding. We maken dan bijvoorbeeld worstenbroodjes, pasteitjes of taart.

Elke week wordt er in het NAHuis een actief beweeguurtje gehouden; NAH-Fit. Deze activiteit wordt begeleid door een fysiotherapeut of beweegcoach, op stimulerende muziek en met veel enthousiasme. Met hun kennis op NAH-gebied geven zij iedereen de juiste aandacht en uitleg bij de oefeningen die gezamenlijk worden uitgevoerd. De drempel is laag, er wordt rekening gehouden met eenieders beperking. Maar iedereen kan meedoen! De oefeningen zijn gericht op het hele lichaam, ze geven energie en maken het lichaam soepel. Bewegen moet leuk zijn en leuk blijven, dus plezier staat altijd bovenaan! En je kunt er best een beetje spierpijn aan over houden, maar dat gaat snel weer over! Als bonus worden er tijdens het bewegen ook nog eens geheugenoefeningen gegeven. En bij mooi weer bewegen we lekker buiten, in onze eigen NAHuis tuin.

We hebben een eigen Jeu de Boules baan in de NAHuis tuin, hoe leuk is dat! Vrijwel elke dag worden er potjes gespeeld. Altijd voor de lol maar ook regelmatig om de punten. Het is genieten voor iedereen, het maakt niet uit of je zelf speelt of toeschouwer bent.

Speciaal voor mensen met afatische problematiek is er een activiteit waarbij communicatie centraal staat. Het is geen behandelgroep, maar meer een vast moment waarop gelijkgestemden met dezelfde soort problemen elkaar ontmoeten. Er is aandacht voor elkaars verhaal, tijd en rust om je verhaal te doen en ervaringen te delen. Ook worden er adviezen gegeven om elkaar te helpen.

Elke even week van de maand op woensdagochtend

Op een prettige manier bezig zijn met een vreemde taal. Mensen ervaren soms na hun hersenletsel dat een vreemde taal moeilijk terugkomt of dat het lastig is om op de woorden te komen. De taalles is laagdrempelig, en gezelligheid staat voorop. Daarom zingen we af en toe mee met een Franse chanson of Duitse schlager en kleden we een activiteit aan met een croissantje of een pretzel.

Elke woensdagochtend (Frans) en donderdagmiddag (Duits)

Tai Chi is een van oorsprong Chinese vechtkunst, maar wordt nu vooral beoefend als innerlijke bewegingskunst. Tai Chi bestaat uit een continue opeenvolging van langzame en gracieuze bewegingen. Met behulp van een serie bewegingen wordt de aandacht op het lichaam gericht, en in een staat van evenwicht en rust gebracht. Overbelasting van gewrichten en spieren wordt vermeden. Bezoekers van het NAHuis genieten van de oefeningen en meditaties die Tonny hen wekelijks voorspiegelt, zij noemen Tai Chi een waardevolle aanvulling op reguliere (fysio)therapie. Het geeft hen ontspanning en een beter gevoel.

Het NAHuis heeft ware kunstenaars in huis! Zij zijn, onder professionele begeleiding, in een groepje of alleen creatief bezig zijn met tekenen en schilderen. Naar een voorbeeld of vanuit een eigen idee. Het gaat om ontplooien op een ontspannen manier, ook wanneer de werkstukken samen besproken worden. De kunstwerken worden tentoongesteld in het NAHuis en zijn ook tegen een gering bedrag te koop. De volledige opbrengst hiervan komt ten goede aan het NAHuis.

De theatergroep ‘Hoofdzaak’ is een idee van en opgezet door een groep bezoekers van het NAHuis. In voorstellingen laten zij zien wat het betekent om met NAH te leven en willen zij meer bekendheid geven aan NAH en de veelal onzichtbare gevolgen. De teksten komen tot stand op basis van improvisatie en zijn gebaseerd op ervaringen van de bezoekers zelf. Ook wordt er gebruik gemaakt van eigen teksten en gedichten. De regie wordt gevoerd door een dramadocent. De eerste voorstelling ‘VerbindingVerbroken’ toert al door het land, van Nijmegen, Zundert, Hilvarenbeek, Oisterwijk, Utrecht tot Den-Haag.

In het voorjaar beginnen de “groene vingers” weer te kriebelen. Niets is fijner en leuker dan met elkaar in de tuin te werken. Het kweken van tuinkruiden, zomerbloemen die we later kunnen plukken of lekkere tomaatjes voor bij de lunch. Maar ook onkruid wieden en water geven hoort erbij. Er is voor iedere tuinliefhebber wel iets te doen. En natuurlijk hoort gewoon lekker buiten zijn en genieten er ook bij!

Bij mooi weer samen een blokje om. Natuurlijk wel afgestemd op de mogelijkheden van de bezoekers die graag mee willen. Speciaal voor bezoekers van het NAHuis zijn er in de omgeving van het NAHuis wandelingen uitgezet. Ook stappen we wel eens in de auto om ergens anders te gaan wandelen.

Nieuw op te zetten activiteiten

Telkens wanneer bezoekers aangeven behoefte te hebben aan een nieuwe activiteit gaat het NAHuis hiermee aan de slag. Zo zijn er onder andere nog wensen voor: Engelse les, muziekgroep, zwemmen, binnen sporten en jeu de boules. Hier kunnen op elk moment nog nieuwe ideeën bij komen, die kunnen uitgroeien tot nieuwe activiteiten.