Aanbod

Activiteiten

Bewegen is belangrijk, vooral voor mensen met NAH. En wat is er dan leuker om in spelvorm samen met lotgenoten op een leuke manier in beweging te zijn! Laagdrempelig en soms een beetje competitief, maar vooral met veel plezier.

Ontspanning en gezelligheid staat voorop. Maar dat neemt niet weg dat het er fanatiek aan toe kan gaan tijdens een spelletje Rummikub of Triominos. Maar ook jokeren, duizenden, rikken of bridge, menig kaartspel wordt bij het NAHuis gespeeld. En samen werken aan een legpuzzel of het spelen van een ander gezelschapsspel is ook een mogelijkheid.

Of het nu breien, haken of macrameeën is, het is altijd gezellig om in een groepje, onder begeleiding, allerlei leuke (knutsel)activiteiten te ondernemen. De eindresultaten zijn altijd te bewonderen en (tegen een kleine vergoeding) te verkrijgen in het NAHuis.

Fit-circuit

Eenmaal in de week wordt er in het NAHuis een circuit georganiseerd in het kader van ‘NAH-Fit’. Deze activiteit wordt begeleid door een fysiotherapeut of beweegcoach, op stimulerende muziek en met veel enthousiasme. Met hun kennis op NAH-gebied geven zij iedereen de juiste aandacht en uitleg bij de oefeningen die gezamenlijk worden uitgevoerd. De drempel is laag, er wordt rekening gehouden met eenieders beperking. Maar iedereen kan meedoen! De oefeningen zijn gericht op het hele lichaam, ze geven energie en maken het lichaam soepel. Bewegen moet leuk zijn en leuk blijven, dus plezier staat altijd bovenaan! En je kunt er best een beetje spierpijn aan over houden, maar dat gaat snel weer over! Als bonus worden er tijdens het bewegen ook nog eens geheugenoefeningen gegeven. En bij mooi weer bewegen we lekker buiten, in onze eigen NAHuis tuin.

Tai Chi

Tai Chi is een van oorsprong Chinese vechtkunst, maar wordt nu vooral beoefend als innerlijke bewegingskunst. Tai Chi bestaat uit een continue opeenvolging van langzame en gracieuze bewegingen. Met behulp van een serie bewegingen wordt de aandacht op het lichaam gericht, en in een staat van evenwicht en rust gebracht. Overbelasting van gewrichten en spieren wordt vermeden. Bezoekers van het NAHuis genieten van de oefeningen en meditaties die Tonny hen wekelijks voorspiegelt, zij noemen Tai Chi een waardevolle aanvulling op reguliere (fysio)therapie. Het geeft hen ontspanning en een beter gevoel.

 

Wandelen

Bij mooi weer samen een blokje om. Natuurlijk wel afgestemd op de mogelijkheden van de bezoekers die graag mee willen. Speciaal voor bezoekers van het NAHuis zijn er in de omgeving van het NAHuis wandelingen uitgezet. Ook stappen we wel eens in de auto om ergens anders te gaan wandelen.

 

Fietsen

Het NAHuis bezit twee duo-fietsen.  Als het mooi weer is kunnen bezoekers samen met een vrijwilliger een ritje maken. We kunnen dan wat verder weg, zoals naar het Leypark, Moerenburg, of naar de Oisterwijkse bossen.

We hebben een eigen Jeu de Boules baan in de NAHuis tuin, hoe leuk is dat! Vrijwel elke dag worden er potjes gespeeld. Altijd voor de lol maar ook regelmatig om de punten. Het is genieten voor iedereen, het maakt niet uit of je zelf speelt of toeschouwer bent.

Speciaal voor mensen met afatische problematiek is er een activiteit waarbij communicatie centraal staat. Het is geen behandelgroep, maar meer een vast moment waarop gelijkgestemden met dezelfde soort problemen elkaar ontmoeten. Er is aandacht voor elkaars verhaal, tijd en rust om je verhaal te doen en ervaringen te delen. Ook worden er adviezen gegeven om elkaar te helpen.

Elke even week van de maand op woensdagochtend

Op een prettige manier bezig zijn met een vreemde taal. Mensen ervaren soms na hun hersenletsel dat een vreemde taal moeilijk terugkomt of dat het lastig is om op de woorden te komen. De taalles is laagdrempelig, en gezelligheid staat voorop. Daarom zingen we af en toe mee met een Franse chanson of Duitse schlager en kleden we een activiteit aan met een croissantje of een pretzel.

Elke woensdagochtend (Frans) en donderdagmiddag (Duits)

Het NAHuis heeft ware kunstenaars in huis! Zij zijn, onder professionele begeleiding, in een groepje of alleen creatief bezig zijn met tekenen en schilderen. Naar een voorbeeld of vanuit een eigen idee. Het gaat om ontplooien op een ontspannen manier, ook wanneer de werkstukken samen besproken worden. De kunstwerken worden tentoongesteld in het NAHuis en zijn ook tegen een gering bedrag te koop. De volledige opbrengst hiervan komt ten goede aan het NAHuis.

In het voorjaar beginnen de “groene vingers” weer te kriebelen. Niets is fijner en leuker dan met elkaar in de tuin te werken. Het kweken van tuinkruiden, zomerbloemen die we later kunnen plukken of lekkere tomaatjes voor bij de lunch. Maar ook onkruid wieden en water geven hoort erbij. Er is voor iedere tuinliefhebber wel iets te doen. En natuurlijk hoort gewoon lekker buiten zijn en genieten er ook bij!

In het najaar en in de winter worden in het NAHuis eenmaal in de week (meestal op maandag) bijeenkomsten georganiseerd waarin diverse domeinen van de cultuur van onze samenleving worden belicht, zoals bijvoorbeeld de geschiedenis van (beeldende) kunst, literatuur, film, muziek, bouwkunst.

Nieuw op te zetten activiteiten

Telkens wanneer bezoekers aangeven behoefte te hebben aan een nieuwe activiteit gaat het NAHuis hiermee aan de slag. Zo zijn er onder andere nog wensen voor: Engelse les, muziekgroep, zwemmen, binnen sporten en jeu de boules. Hier kunnen op elk moment nog nieuwe ideeën bij komen, die kunnen uitgroeien tot nieuwe activiteiten.